Iluminismul cunoscut si sub numele de epoca ratiunii sau epoca luminilor:
Are ca scop crearea unei societati rationale, prin raspandirea culturii fiind o replica adusa la adresa barocului pentru a inlatura dogmele religioase, si de a propaga luminarea maselor pe baza experientei proprii.
Iluminismul a pretins eliberarea ființei umane de sub tutela sa autoindusă ceea ce presupune capacitatea omului de a-si folosi ideiile de unul singur fara a fi influentat de alte persoane.
Trasaturi:
- Are un caracter ANTIFEUDAL si ANTIDESPOTIC.
- Scoala, justitia, monarhia absoluta bazata pe ideea dreptului divin si biserica erau supuse unor critici severe.
- In secolul XVIII s-a afirmat ratiunea ,iar problemele culturii si ale stiintei au inceput sa se separe de cele ale religiei .
- Genereaza o literatura cu caracter moralist.
- Ganditorii iluministi cer limitarea puterii monarhului si acordarea de libertati sociale si politice intregului popor.
- Incurajeaza tratarea problemelor sociale in literatura.
Cei mai importanti reprezentanti ai curentului au fost in Franta:Reprezentatnti:
Voltaire (1694 – 1778) Diderot (1713 – 1784)
Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778)
Montesquieu (1689 – 1755)
Opere:
- “Despre spiritul legilor"
- “Jacques Fatalistul si stapanul sau”
- Fecioara din Orleans, Micromegas, Jeanot si Colin.
- Discurs asupra originei si bazelor inegalitatii dintre oameni
UMANISMUL:
Este un curent cultural profan care apare in Italia si se extinde apoi in toata Europa. Are ca idee de baza omul si problematica sa.
Exprima o atitudine cerecunoaste demnitatea, valorile si posibilitatile fiintei umane, atitudine manifestata inca dinAntichitatea greaca.
Spre deosebire de iluminsim, umanismul s-a dezvoltat in cadrul Renasterii Europene, fiind o ampla miscare culturala.
reprezentanti ai umanismului:
Shakespeare Michelangelo Nicolaus Olahus Da Vinci
Gh. Ureche si M. Costin
N.M. Spatarul
Dimitrie Cantemir
- 3 mai 1469, Florența - 21 iunie1527, cunoscut mai ales cu numele Niccolò Machiavelli.a fost un diplomat, funcționar public, filozof, om politic și scriitor italian.Născut în satul San Casciano in Val di Pesa.
- Cele mai importante scrieri ale sale sunt: Belfagor, Dialogo intorno alla nostra lingua ("Dialog despre limba noastră") Lettere familiari ("Scrisori de familie") Le istorie fiorentine ("Istoriile florentine".
Leonardo da Vinci:(15 aprilie 1452,Italia-2 mai 1519,) a fost un pictor, sculptor, arhitect și om de știință italian.Leonardo încarnează spiritul universalist al Renașterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanți din acea epocă.
Arealizat o multitudine de picturi ca Buna Vestire (1473-1475)Madonna Benois Adorația magilor, Cina cea de Taină Bătălia de la AnghiariSfântul Ioan Botezătorul (1513-1516)Portretul unui muzician.
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a fost domn al Moldovei , autor, cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român.
Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea sau Giudețul sufletului cu trupul, scrisă în română și tipărită la Iași în 1698. Această operă este prima lucrare filozofică românească.
Istoria ieroglifică, scrisă la Constantinopol în română (1703 - 1705). Este considerată prima încercare de roman politico-social.
Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor,Istoria Creșterii și Descreșterii Curții Otomane (Istoria creșterii și descreșterii curții otomane), redactată în latina.
Atat iluminismul cat si umanismul au avut menifestari in Romania. Umanismul in Romania a avut loc prin intermnediul cronicarilor care sustin in operele lor
idei fundamentale ale culturii romanesti.
IDEII:
- originea latina a poporului si a limbii romane.
- continuitatea existentei acestui popor pe teritoriul romanesc.
- unitatea tuturor romanilor din provinciile romanesti.
Este plin de informati bune despre umansim si iluminism si reprezentati sai. Nota 10
RăspundețiȘtergereBlogul este foarte bine structurat , avand poze corespunzatoare textului si scotand in evidenta esentialul : Iluminismul si Umanismul . Este cat se poate de expresiv , bravo ! :)
RăspundețiȘtergereMi-a plăcut deoarece ai adăugat pe lânga informaţiile postate şi un link, care oferă cititorului mai multe detalii. Felicitări!
RăspundețiȘtergerePe langa faptul ca este bine structurat si contine informatii corespunzatoare titlului, capteaza atentia cititorului, fiind cat se poate de expresiv. Felicitari! :)
RăspundețiȘtergere